İyi fotoğraf nasıl çekilir yönündeki sorular, sıklıla sorulmaktadır. Bu yöndeki soruları en çok da sektöre girmek isteyen veya henüz yeni girenler soruyor. Ancak biz bu soruyu, herkese yönelik cevaplayacağız. Yani burada yer alan bilgilerin herkes tarafından rağbet göreceğinden eminiz. Zira fotoğraf çekmek, artık herkesin yapmak istediği bir şeydir. En azından bu yöndeki önemli bilgilendirmelerimizi okuyarak, daha iyi bir fotoğraf çekme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Hatta profesyonel fotoğraf çekmek konusunda da gelişmek isteyenler, yine burada yazan bilgiler sayesinde kendilerini geliştirebilirler. Eğer hazırsanız, içeriğimizin detay kısmına geçiş yapalım.
Öncelikle Güçlü Bir Odak Noktası Seçilmelidir.
İyi fotoğraf nasıl çekilir diye soracak olursanız, sizlere öncelikle odak noktanızın güçlü olması gerektiğini söylemek isteriz. Unutmayın, bir fotoğrafın temelini oluşturan unsur onun odak noktasıdır. Odak noktası olarak da o an istediğiniz herhangi bir şeyi seçebilirsiniz. Seçeceğiniz o güçlü odak noktası ise fotoğrafta neyin ön planda olacağını belirler. Eğer odak noktanızı belirlediyseniz, artık kompozisyon kurallarını ayarlama kısmına geçebilirsiniz.
Üçte Bir Kuralını Aksatmayın
Odak noktanızı ayarlarken üçte bir kuralını göz önünde bulundurmak, sizin için daha doğru olacaktır. Bu sayede elde edeceğiniz kompozisyon da daha kaliteli olacaktır. Böylelikle fotoğraf içerisindeki en önemli öğeyi merkezden uzağa yerleştirmeniz gerektiği kuralından da haberdar olursunuz.
Üçte bir kuralını daha iyi şekilde bulmak için fotoğraf makinenizin üçte bir kuralını etkinleştirebilirsiniz. Eğer kameranızda böyle bir özellik yoksa, bu sefer de hayal gücünüzü devreye sokabilirsiniz. Bu şekilde çektiğiniz fotoğrafların daha profesyonel şekilde çıkacağından emin olabilirsiniz. Portre fotoğraflarını vesikalık gibi çekmek yerine bu ayarlar dahilinde çekimler yaparsanız, daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
Önceliğiniz Çizgileri Kullanmak Olsun
İyi fotoğraf nasıl çekilir konumuzda şimdi de çizgilerden bahsetmek istiyoruz. Fotoğraf çekerken önceliğiniz dama çizgileri kullanmak olmalıdır. Bu sayede fotoğrafınıza bakan kişinin odak noktasını direkt olarak fotoğrafın önce çıkan nesnesine yoğunlaştırmasını sağlarsınız. Yani izleyicinin dikkatini istediğiniz bir alana çekmeniz mümkün hale gelmektedir. Yine tam da bu esnada, izleyiciyi o fotoğraf dahilinde adeta bir görsel yolculuğa çıkarmış da olursunuz.
Üstü çizgili fotoğraflar, adeta bir anlam katkısı sağlıyor da diyebiliriz. Mesela dikte çizgiler kullanmak, çok güçlü ve heybetli ruh hallerini anlatır. Yatay çizgiler ise daha çok sakinlik ve sükunet mesajı vermektedir diyebiliriz.
Perspektif ve Düşüncelerinizi Birleştirin
Herhangi bir fotoğraf kompozisyonunu mükemmel hale getirmek için perspektif kullanmaya özen göstermelisiniz. Çekim yaparken açınızı ve mesafenizi biraz değiştirdiğinizde bile aslında fotoğrafı tamamen değiştirmiş olursunuz.
Mesela aynı fotoğrafı bir yukarıdan ve bir de daha alt kısımdan çekerek bu konuda ne demek istediğimizi daha iyi anlayabilirsiniz. Yukarıdan çekilen fotoğraflar, nesnelerin daha küçük görünmesine sebebiyet verir. Aşağıdan çekim yaptığınızda ise o nesneler büyüyor gibi bir hal alır. Eğer uzaktan çekim yaparsanız da fotoğraftaki asıl nesnenin alması gereken odağı yok edersiniz. Onu daha yakından çekmek ise ilgili nesneyi fotoğraf dahilinde çok daha önemli bir konuma getirir.
Mutlaka Bir Derinlik Oluşturun
Derinlik oluşturmak, fotoğraflarınızı sıkıcı bir görünümden çıkararak daha bakılası bir hale getirir. Yani fotoğraftaki asıl nesne veya nesneleri ön plana çıkarıp geri kalan kısmı arka planda tutarak güzelce derinlik oluşturabilirsiniz.
Mesela bir kişi duvarın önünde resim çekiliyor diyelim. Bu kişiyi daha net çekmek için ona kamerayı yaklaştırmak yerine, onun kameradaki görüntüsünü yaklaştırabilirsiniz. Böylece onu ön planda tutup arkasındaki duvar ile arasına mesafe koymuş olursunuz. Unutmayın, alan derinliğiniz ne kadar az olursa fotoğraftaki asıl nesneler de o kadar net görünür. Arka planı da daha yumuşak şekilde bulanıklaştırmış olursunuz.
Çerçeve Oluşturun
Fotoğrafta doğal bir çerçeve oluşturmak, izleyicinin de o fotoğrafa daha odaklı şekilde bakmasını sağlar. Siz de izleyicinin dikkatini çekmek için fotoğraflarınıza mutlaka bir çerçeve koymayı deneyebilirsiniz.
Doğal bir çerçeve olarak kapı veya da duvarı kullanabilirsiniz. Eğer o çerçeve olarak belirlediğiniz kısım fotoğraf makinesine yakın olursa, aynı zamanda bir derinlik katmanı görevi de görebilir. Elbette ki fotoğraf çekerken oluşturduğunuz çerçeveyi doldurmanız da önemlidir. Ancak çerçeveyi doldururken nesne sayısının ise olabildiğince az olmasını sağlayın. Aksi halde fotoğraf içerisinde birbirinden farklı unsurlar yer alır ve bu da fotoğrafın asıl nesnelerini geri planda bırakır.
Mesela çerçeveyi belirledikten sonra, o çerçeve dahilinde fotoğrafını çekeceğiniz kişinin sadece belden yukarısını almalısınız. Hatta eğer mümkünse, sadece yüz kısmını fotoğrafa ekleme şeklinde bir ayarlama da gerçekleştirebilirsiniz.
İyi Fotoğraf Nasıl Çekilir? Sonuç Olarak
İyi bir fotoğraf nasıl çekilir sorusuna yönelik sizlere cevaplar sunmaya çalıştık. Burada yazanları özenli bir şekilde uygulamaya alırsanız çektiğiniz fotoğrafların çok daha kaliteli olacağını söyleyebiliriz. Aynı zamanda tüm bunların yanında iyi bir aydınlatmaya sahip olmak da çok önemlidir. Işığınız iyi olursa ve dediğimiz ayarlamarı da yaparsanız, artık profesyonel bir fotoğrafçı olma yolunda biraz daha ilerlediğinizi varsayabiliriz.
Ayrıca bu konuya ek olarak sizler için hazırlamış olduğumuz ürün fotoğrafı çekerken perspektif bozulması nasıl önlenir konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.