Fotoğraf kompozisyonu oluşturmanın 10 yolu nedir sorusunu işte bu içeriğimizde sizler için yanıtlayacağız. Unutmayın, fotoğraflarınızda kompozisyon oluşturmanın herhangi bir sabit kuralı yoktur. Yani yapacağınız farklı ve doğru uygulamalar ile bunu en iyi şekilde sağlayabilirsiniz.
Zaten profesyonel fotoğrafçılar da bir fotoğrafı en iyi yapan unsurlar nedir diye sorulduğunda, farklı cevaplar vereceklerdir. Ancak bu soruya verilecek ortak cevaplara bakarsak, kompozisyonun ağırlıklı olarak söyleneceğini de belirtebiliriz. Kompozisyonun bir fotoğraf dahilindeki rolü gerçekten de çok önemlidir. Fotoğraflarınızda ayarlayabileceğiniz çok sayıda kompozisyon kuralı olduğunu da belirtmek isteriz. Bu kurallar sayesinde daha kaliteli fotoğraflar elde edebilirsiniz. Biz de bu içerikte sizlere fotoğraf kompozisyonu oluşturmanın 10 etkili yolu için iyi bir tanıtım bilgisi sunacağız. Burada okuyacağınız bilgileri uygulamak, size çok ciddi avantajlar katacaktır. Hazırsanız başlayalım.
Fotoğraf Kompozisyonu Oluşturmanın 10 Yolu Hangileridir?
Fotoğraf kompozisyonu oluşturmanın 10 yolu mevcuttur demiştik. Tüm bunları ilk olarak tek bir liste halinde sunup, sonra da açıklamaya başlayalım.
- Üçüncüler kuralı ve kullanımı
- Doğal Çerçeveleme kullanın
- Yönlendiren Çizgiler kullanın
- Simetri ve Desen
- Kırpmak
- Arkaplanı Kullanın
- Derinlik Yaratmak önemlidir
- Negatif Alan Kullanımı
- Altın Oranın Önemi
- Çerçeveleri Kullanın
Üçüncüler Kuralı ve Kullanımı
Fotoğraf kompozisyonu oluşturmanın 10 yolu adlı konumuzda ilk olarak üçüncüler kuralına değineceğiz. Bu kural, bilinen en iyi kompozisyon kuralıdır da diyebiliriz. Fotoğraf kadrajınızın hayali olarak dokuz eşit parçaya ayrıldığını hayal edin. İşte bu hayal doğrultusunda da fotoğraflarınızı ona göre çekmeniz gerekmektedir. Yine bu esnada, yatay ve dikey çizgilerin var olduğunu da düşünmeniz gerekmektedir. Bu kompozisyon kuralı, genelde manzara fotoğrafçılığında sıklıkla kullanılmaktadır.
Doğal Çerçeveleme Kullanın
Fotoğraflarınızda daima doğal bir çerçeveleme kullanmaya özen gösterin. Mesela manzara fotoğrafçılığı yaparken, ana temayı fotoğrafın tam merkezine koyup, etrafa da çerçeveleme öğelerinin denk gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede fotoğrafın ana vurgusu ön plana çıkacak ve izleyicinin gözüne daha bir hoş görünecektir.
Yönlendiren Çizgiler Kullanın
Yönlendiren çizgiler kullanmak da yine fotoğraf kompozisyonu oluşturmanın 10 yolu arasındadır. Fotoğrafınızın içerisindeki görüntüde doğal bir yönlendirme çizgisinin yer alması, o fotoğrafı daha bakılası bir hale getirir. Bu sayede izleyicinin gözlerini de yine bizzat siz yönlendirmiş olursunuz. Mesela yollar, nehirler, patikalar ve bulutların çok iyi bir yönlendirme çizgisi olabileceğini söyleyebiliriz. Üstelik tüm bunlar doğal bir yönlendirme çizgisidir ve fotoğrafın kompozisyon kısmına faydalı etkiler sağlar.
Simetri ve Desen
Simetrik olan ve desenlerin yer aldığı bir fotoğraf, izleyici bakımından bakmaya doyum olmayan bir eserdir. Bunu sağlamak için doğal veya insan yapımı olan nesnelerden dilediğiniz gibi faydalanabilirsiniz. Mesela en beklenmedik anlarda bu kural sayesinde birbirinden güzel fotoğraflar çekmeniz mümkündür.
Kırpmak
Bazı fotoğraflarda ise ana tema gerçekten de çok küçük kalmaktadır. Tabii böyle bir durumda da o fotoğrafın çevresindeki arka plan öğeleri, fotoğrafın ana konusunu deyim yerindeyse yutmaktadır. İşte bunun önüne geçmek için arka plandaki nesneleri o fotoğraftan kırpabilirsiniz. Bu sayede, fotoğrafın ana öğesi direkt olarak belirgin bir hal alacaktır.
Arkaplanı Kullanın
Fotoğraf kompozisyonu oluşturmanın 10 yolu arasında arkaplan kullanımı da mevcuttur. Eğer fotoğraftaki asıl öğenin daima ön planda olmasını istiyorsanız, arkaplan kısmını sade bir düzende kullanmanız gerekmektedir. Bu sayede, fotoğrafın arka planı asıl öğeyi yutmaz ve göze hitap eden bir eser ortaya çıkarmış olursunuz.
Derinlik Yaratmak Önemlidir
Unutmayınız ki fotoğraflar iki boyutlu ortamlardır. Yani fotoğraf çekerken kompozisyon ayarını en iyi şekilde yapmamız gerekmektedir. İşte derinlik yaratma konusu da tam olarak bunlardan biridir. Bir nesneyi diğeriyle kısmen de olsa örtüştürdüğünüzde, bu ayarlamayı yakalamış olursunuz. Bu sayede de çekmiş olduğunuz fotoğrafların kalitesi artar.
Negatif Alan Kullanımı
Çekimlerinizde negatif bir boşluk oluşturmanız, ana konuyu çerçeveleyen bir kısım elde etmenizi sağlar. Bu kompozisyon kuralı her ne kadar fazla tercih edilmiyor da olsa, biz bunun gerçek anlamda etkili olduğunu belirtmek isteriz.
Altın Oranın Önemi
Fotoğraf kompozisyonu oluşturmanın 10 yolu elbette ki altın oran da vardır. Fotoğraflarınıza adeta bir matematik ve simetri havası katacak olan altın oran, kalite bakımından da yine iyi bir destekleyici olacaktır. Bu kural dahilinde görüntünüzü dokuz eş parçaya bölersiniz. Bunu kameranızla veya hayali olarak yapmanız mümkündür. Sonrasında ise bu doğrultuda çekeceğiniz bir fotoğrafın gerçek anlamda iyi ve kaliteli olacağını söyleyebiliriz.
Çerçeveleri Kullanın
Aslında bu konunun bir benzerini az önce belirtmiştik. Eğer söz konusu kısım kompozisyonlarsa, işte o zaman çerçeve kullanmanın önemi de gerçekten çok büyüktür. Bu sayede fotoğrafın ana nesnesini öne çıkarmış olursunuz. Fotoğraf dahilindeki istenmeyen unsurları ve nesneleri devre dışı bırakabilirsiniz. Görüntünüzün bir derinliği ve bir anlamı olur.
Ayrıca bu konuya ek olarak sizler için hazırladığımız Gece fotoğrafı nasıl çekilir başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.